Bankkort

Skillnaden mellan bankkort och kreditkort

Den största skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är att medan ett bankkort är direkt kopplat till ditt konto hos banken, och det du handlar dras direkt från detta konto, så innebär ett kreditkort inte nödvändigtvis att du har ett konto hos det kortföretag som du har kortet hos. Du handlar då mot en kredit du har blivit beviljad hos kortföretaget, och får sedan antingen en räkning som du betalar på en gång, eller så delar du upp din betalning mot ränta. Vilka olika betalningsvillkor som gäller varierar mellan de olika kortföretagen.

Ett bankkort utfärdas av din bank och är ofta kopplat till något av de större kortföretagen som till exempel VISA eller Mastercard. Med ditt bankkort kan du ta ut kontanter i uttagsautomater i hela Sverige, och oftast också utomlands, samt betala för dina köp i anslutna butiker eller andra företag som har en betalterminal för kort. Beloppet du handlar för dras då direkt från ditt konto, vilket gör att du aldrig kan handla för mer pengar än vad som finns på kontot. Detta kan självklart vara både en fördel och en nackdel. Det kan vara en nackdel för dig som har ojämna inkomster från månad till månad och hellre vill jämna ut dessa och handla för ungefär lika mycket hela tiden. Då kan ett bankkort med en kredit kopplat till sig vara ett bra alternativ. Du väljer då själv när du handlar eller betalar om du ska utnyttja krediten eller handla direkt från ditt konto.

Jämför kreditkort med oss

[topzly_list id=”kreditkort_stor”]

Om du vill ha ett extra kort som reserv, kan det vara bra att ha ett kreditkort som är separat från ditt bankkort. Det kan vara en extra trygghet att veta att du har ett extra kort om ditt bankkort skulle sönder eller bli stulet. Tänk då på att försöka skaffa ett kreditkort som inte kostar dig något i fasta avgifter, som till exempel årsavgift, så du slipper betala för ett kort du inte använder så ofta.

På internet kan du jämföra olika bankkort med varandra, och kan då se exakt vilken årsavgift de olika korten har och vilka eventuella andra avgifter som kan tillkomma. Det kan till exempel vara så att banken tar ut växlingsavgifter om du handlar utomlands eller tar ut pengar i uttagsautomater i andra länder. Alla dessa avgifter är viktiga att vara medveten om, så att inte ditt kort kostar dig mer ön du tänkt dig.