Kreditkort ränta

Hur jämför jag ränta på kreditkort?

Räntan på de olika kreditkorten kan skilja sig en hel del åt, och så även de eventuella årsavgifter och andra typer av kostnader som kan tillkomma för ditt kort. Det kan därför vara värt att jämföra räntorna innan du ansöker om ett kreditkort hos en bank eller ett annat kortföretag, speciellt om du tänkt dela upp betalningen av dina köp med kortet. De flesta kreditkort är räntefria om du betalar hela det utestående beloppet varje månad, men om något belopp återstår räknas ränta på detta. Räntan på kreditkort är vanligtvis högre än för vanliga banklån. Räntan är också rörlig och ibland satt individuellt, det vill säga baserat på dina ekonomiska förutsättningar och betalningshistorik.

Jämför kreditkort med oss

[topzly_list id=”kreditkort_stor”]

Det finns många sidor på nätet där du kan jämföra de olika kreditkorten med varandra, för att få en bild av hur räntan ligger. Där kan du även jämföra eventuella årsavgifter och de förmåner som ibland följer med kortet. Sådana förmåner kan till exempel vara rabatter, försäkringar och poäng p det du handlar med kortet.

Eftersom det finns så många olika kreditkort på marknaden, är det viktigt att jämföra korten med varandra för att bilda sig en uppfattning om vilket kort som bäst motsvara dina behov. De olika korten har ofta också olika betalningsvillkor och betalningsformer. Om du jämför korten innan du ansöker, kan du få en överblick över vilka olika typer av kreditkort det finns och vilket som bäst passar dina önskemål.

Olika kort passar olika personer. Om du har tänkt använda ditt kort ofta, kan det vara bra med ett kort som ger dig bonus och återbäring på det du handlar. Det finns då kort som ger bonus inom specifika branscher som till exempel livsmedel och bensin. Om du har tänkt ha ditt kreditkort som ett reservkort att använda i nödfall, kan det vara bra med ett kort som inte innebär några fasta avgifter. På så sätt slipper du betala för ett kort som du inte använder. Sådana fasta avgifter kan vara till exempel årsavgifter eller administrationsavgifter.

Du kan räkna fram den effektiva räntan på de olika korten genom att slå samman de fasta avgifterna utslagna på ett år tillsammans med räntan. Du får då en bra bild som du kan använda när du jämför de olika korten med varandra. Tänk dock på att räntan kan variera i takt med att Riksbankens styrränta går upp och ner.