Vad är kreditkort

Med ett kreditkort kan du vara betydligt mer flexibel än du kan vara med ditt vanliga bankkort. Du kan antingen välja att dela upp din betalning eller betala hela skulden på en gång, och är därför inte heller begränsad till hur mycket pengar du för närvarande har på ditt konto i banken. Då du dessutom kan få poäng och återbäring på det du handlar, antingen på allt eller på varor och tjänster i vissa branscher och inom vissa områden, kan det ibland vara lönsamt för dig att använda ett kreditkort jämfört med ett vanligt bankkort. Vissa kreditkort har en fast avgift varje år, men långt ifrån alla. Om du inte tänker använda ditt kort dagligen, utan kanske bara ha kortet som en extra säkerhet om det skulle vara så att du inte kan använda ditt vanliga bankkort, kan det vara bra att ha ett kort utan fasta kostnader. Du betalar då ingenting om du inte använder kortet.

Jämför kreditkort med oss

[topzly_list id=”kreditkort_stor”]

Innan du ansöker om ett kreditkort kan det vara bra att jämföra de kort som finns på marknaden. Många saker skiljer sig åt mellan de olika korten och vilket kort som passar dig bäst beror på hur du lever och vilka vanor du har. Reser du ofta, ska du försöka hitta ett kort med låga eller inga avgifter å uttag och köp utomlands, smarta reseförsäkringar och kanske poäng och rabatter när du betalar flygresor eller andra reserelaterade inköp med kortet. Det finns också kort för dig som mest använder ditt kort till att köpa mat. Du får då poäng och återbäring hos en viss livsmedelskedja, och ofta också unika rabatter kopplade till kortet. På samma sätt finns liknande kort hos många av bensinbolagen. Du får då rabatt på det du tankar och återbäring när du samlat ihop poäng.

En del andra kreditkort riktar sig speciellt till företag och har exempelvis system som underlättar redovisningen och förmåner som gynnar företag, som reseförsäkringar specifikt för tjänsteresor och annat. Om du är student finns också särskilda kort som passar bäst.

Baserat på hur du använder ditt kort och hur ofta och vilken typ av köp du oftast gör, kan du troligen hitta ett kort som passar dig bäst. Gör först en jämförelse så att du ser alla korts starka sidor, förmåner och eventuella avgifter och räntor som kan tillkomma. Tänk dock på att räntan på ett kreditkort är rörlig, och kan komma att ändra sig.