Hur ansöker jag om ett betalkort?
Ett betalkort är ett kort kopplat till en kredit du är beviljad hos banken eller annan kortutgivare. Du handlar på ditt betalkort i butiker eller tar ut kontanter i en automat och får sedan en faktura på hela det belopp du handlat för varje månad. Om du har ett betalkort utan kreditfunktion ska hela beloppet betalas på en gång. Om du däremot har ett betalkort med tillkopplad kreditfunktion, eller ett så kallat kombinerat betal- och kreditkort så kan du välja mellan att betala hela beloppet eller dela upp det, men då få betala ränta.
Ett betalkort kan du använda i princip på samma sätt som du använder ditt vanliga bankkort som är kopplat till ditt konto, det vill säga betala i butiker eller på andra ställen med kortterminal, ta ut kontanter i automat eller göra köp på internet. Om du betalar hela beloppet när fakturan kommer utgår normalt sett ingen ränta. I vissa fall tar kortföretaget ut en årsavgift för betalkortet. Ibland kan det också tillkomma avgifter för enbart kontantuttagen gjorda i automat.
Det är ganska enkelt att ansöka om ett betalkort. Idag kan du vanligen göra ansökan direkt på internet, och brukar få besked nästan direkt. Banken gör en kreditprövning för att avgöra om du kan beviljas ett betalkort eller inte, och hur hög kreditgräns du i så fall kan beviljas. Om din ansökan går igenom har du oftast ditt nya betalkort i brevlådan inom några dagar.
Innan du ansöker om ett betalkort kan det vara värt att jämföra kort från olika företag med varandra. Det kan skilja sig i uppläggningsavgifter, aviavgifter och årsavgifter och det kan då vara en bra idé att först få en översikt över vad de olika korten kostar dig och vilka villkor som gäller för användning och betalning.
Precis som kreditkort, har betalkort ofta andra förmåner kopplade till sig. Det kan vara allt från rabatter, poängsystem som ger dig återbäring på det du handlar med kortet eller förmånliga försäkringar. Ofta följer det med kortet någon form av reseförsäkring eller andra typer av försäkringar såsom allriskförsäkringar eller sakförsäkringar för det du köpt och använt kortet för att betala.
Jämför gärna dessa förmåner, så att du verkligen skaffar ett kort som har förmåner som du kan utnyttja och som underlättar just för dig. Korten har lite olika målgrupp, men det finns alltid ett eller flera kort som passar dig och dina vanor bäst.